Παρασκευή 14 Απριλίου 2017



Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 19:30
ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΤΗΝ 9η ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ

"ΜΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΣΕΙΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ"

Με αφορμή την 7η Τέχνη, μια συνάντηση της Ψυχολογίας
με τις Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες


ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καθηγήτρια Φιλόλογος – Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας



ΠΑΙΖΟΥΝ: Ewa Blaszczyk, Piotr Machalica, Artur Barcis, Jan Jankowski, Jolanta Pietek-Gorecka, Katarzyna Piwowarczyk, Jerzy Trela κ.ά.  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 58 min
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο χειρουργός-καρδιολόγος Roman κάνει ένα ταξίδι για να επισκεφτεί ένα γνωστό του γιατρό για το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί.
Εκεί μαθαίνει το αναμενόμενο: παρουσιάζει σεξουαλική υπολειτουργία και η κατάστασή του είναι αμετάβλητη. Μάλιστα ο γιατρός τον συμβουλεύει να πάρει διαζύγιο. Γυρίζοντας σπίτι στην όμορφη γυναίκα του Hanka της αποκαλύπτει την αλήθεια.
Παρά την κατανόηση της γυναίκας του ο Roman την παρακαλάει να βρει εραστή για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές της ανάγκες. 
Η Hanka αρχικά αρνείται αλλά έπειτα βρίσκει έναν νεαρό εραστή κρυφά από τον άντρα της.
Ο Roman το καταλαβαίνει και σε μια έκρηξη ζήλειας αρχίζει να παρακολουθεί τη γυναίκα του.  Ο εγωισμός του είναι ήδη ριγμένος λόγω ασθένειας και το μόνο που πραγματικά θέλει τελικά είναι η Hanka να έχει μόνο αυτόν.
KΡΙΤΙΚΗ: Μην επιθυμήσεις ...τη γυναίκα του πλησίον σου.
Μια πολύ ευαίσθητη ιστορία για την αγάπη και το γάμο. Η 9η ταινία του Δεκαλόγου, αποκαλύπτει αλήθειες για το γάμο που δύσκολα συζητιούνται. Η αφοσίωση σαν κεντρικό θέμα της ταινίας ξεπερνάει την έννοια της πίστης και αποκτάει και άλλες διαστάσεις.
Ο Roman ζητάει από τη σύζυγό του να βρει εραστή από αγάπη κι εκείνη προσπαθεί να δεχτεί τις νέες συνθήκες του γάμου της από αγάπη κι αφοσίωση.
Η τύχη και οι συμπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τη πλοκής και γιατί δραματοποιούν τα γεγονότα αλλά κυρίως γιατί λειτουργούν ως στοιχεία της καθημερινότητας που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Αν και ο Kieslowski χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές για να εντείνει την αγωνία, οι καταστάσεις που ζουν οι ήρωες είναι αρκετά πιστευτές και αληθινές. Το σενάριο δίνει την ευκαιρία στους πρωταγωνιστές να αποκτήσουν παρελθόν και προσωπικότητα μέσα από ουσιαστικό διάλογο.
Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολύ ρεαλιστικά την ψυχολογία των ηρώων αλλά ταυτόχρονα κινούνται με θεατρικό τρόπο μέσα στο χώρο και τις λήψεις που έχει ορίσει ο σκηνοθέτης. Το ανατρεπτικό τέλος ξεγυμνώνει τις ανθρώπινες αδυναμίες και κυρίως τη μεγαλύτερη αδυναμία, να αγαπάμε τον εαυτό μας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου